Bukszpan to krzew liściasty, osiągający do 1m wysokości.
Roślinę zdobią nieopadające na zimę, ciemnozielone, eliptyczne liście, okrywające gęsto pędy rośliny. Kwiaty bukszpanu są drobne, żółtawe i niepozorne. Pora kwitnienia przypada na wiosnę. Roślina ma zwartą budowę, tworzy gęste krzewy.
Roślina bardzo łatwa w uprawie i długowieczna. Bukszpan jest niewybredny co do gleby i stanowiska. Jest wytrzymały na suszę ale późną jesienią warto krzewy bukszpanu obficie podlać aby zapewnić im zapas wody na zimę. W czasie ostrych zim może czasem przemarzać, ale po przycięciu wyda nowe pędy. Podczas mroźnych i wietrznych zim watro krzewy bukszpanu okryć.
Doskonale znosi cięcie i ta cecha decyduje o popularności bukszpanów bo można z niego formować ciekawe figury geometryczne. Cięcie można przeprowadzać przez cały rok ale najlepiej dwukrotnie: pierwszy raz wiosną, w marcu a drugi w połowie lata. Pędy skraca się zwykle o 1/3 długości. Może rosnąć w prawie każdej glebie; nie odpowiada mu tylko gleba zimna, podmokła i gliniasta i bardzo suche piaski. Znosi gleby zasadowe. Lubi miejsca ocienione ale może też rosnąć w słońcu. Nie należy jednak bukszpanu sadzić w miejscach silnie nasłonecznionych o dużej różnicy temperatur w ciągu dnia i nocy bo może zaschnąć. Najlepsze są miejsca zaciszne i lekko ocienione.
Bukszpan ma bardzo szerokie zastosowanie - szczególnie ze względu na możliwość dekoracyjnego cięcia rośliny. Może być sadzony samotnie lub stanowić element żywopłotu mieszanego. Nadaje się także niskie żywopłoty obwódkowe. Może być sadzony w pojemnikach, szczególnie efektowną ozdobą tarasu mogą być krzewy dekoracyjnie przycięte z których można tworzyć zielone rzeźby. Jest też bardzo dobrym tłem dla roślin kwitnących. Gałązki bukszpanu służą do ozdoby stołów i koszyków wielkanocnych.
Ciekawostki: Bukszpan to roślina uprawiana od bardzo dawna ale szczególnie popularna w renesansowych ogrodach i parkach gdzie tworzono z niego formowane obwódki i labirynty.
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Komentarze